Броят на милиардерите расте, богатството им възлиза на 12,7 трлн. долара

Богатството на десетте най-богати хора в света надхвърля общата нетна стойност на 40% от най-бедните хора в света – 3,1 милиарда души. Това се посочва в доклад, публикуван днес от международната благотворителна и хуманитарна организация Oxfam.

Тя отбелязва, че в света има общо 2688 милиардери – с 573 повече отпреди две години, чието общо богатство възлиза на 12,7 трилиона долара. Oxfam посочва, че богатството на 20-те най-големи доларови милиардери надхвърля БВП на цяла Субсахарска Африка. Експертите посочват, че от началото на пандемията от коронавирус статистиката показва, че на всеки 30 часа в света се появява нов милиардер.

А през последните две години общото състояние на милиардерите е нараснало повече, отколкото през всички предходни 23 години, взети заедно. Общото им богатство сега възлиза на 13,9% от световния БВП, което е три пъти повече, отколкото през 2000 г.

Икономистите посочват, че собствениците на бизнеси в областта на енергетиката и хранително-вкусовата промишленост са реализирали особено големи печалби напоследък – 453 млрд. долара за две години.