Британка била „групово изнасилена“ в метавселената на Facebook

Жена разкри, че била „групово изнасилена“ в метавселената на Facebook, само 60 секунди след като влязла във виртуалния свят, пише dir.bg.

„Бях вербално и сексуално тормозена от 3-4 мъжки аватара, с мъжки гласове. Те извършваха смущаващи движения спрямо моя аватар, правейки скрийншоти на действията си“, споделя Нина Джейн Пател, 43-годишна майка от Лондон.

„Когато се опитах да се махна, те казаха „Не се преструвай, че не ти харесва“. Беше кошмарно“, завършва травмираната британка.

През декември тестер на метавселената на Зукърбърг обяви, че е бил изнасилен – група аватари са опипвали мястото, на което е трябвало да се намират слабините на виртуалния му герой.

В отговор Вивек Шарма, вицепрезидент на VR света на Meta, заяви пред The Verge, че инцидентът е „абсолютно жалък“, но бета тестерът не е използвал функция за безопасност, която има за цел да блокира нежеланите взаимодействия с околния свят.

Според запознати аватарите в метавселената на Зукърбърг умишлено са направени без крака, за да нямат слабини и задни части. Meta се ангажира и с отговорността да направи виртуалния си свят напълно безопасен. Предвидена е опция за изпращането на доклади срещу „виртуалните насилници“. Предвижда се и засилване на модерацията.