Борисов: Тези дори не се крият, че крадат чрез частни фирми

Управляващите загробват и задлъжняват страната с огромни кредити, които теглят всяка седмица. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с граждани в град Видин, цитиран от БНТ.

„Преди години аз се чудех и не можах да повярвам, когато твърдяха, че ГЕРБ краде по 8 млрд. на година. После казаха 4 и накрая 2 млрд. Но, се оказа, че те само за осем дни са откраднали 9 млрд.“ – каза още той и изтъкна, че всяка седмица се теглят по стотици милиони нови кредити, които ще трябва да се връщат от бъдещите поколения – „След 3 години ще дойдат падежите по заемите и тогавашното правителство ще има 2 години да връща. Вие тези няма да ги намерите, те ще са по островите.“

Според него оттук насетне ще е невъзможно да се закрепи бюджет без вдигане на данъци.

„С темповете, с които изнасилват държавните финанси, планират да утроят държавния дълг до 2025, ей тези бебета да връщат.“ – каза още Борисов и допълни – „Парите в България от Брюксел ги докарвахме ние. Не сме ги крали и не сме ги изнасяли“.

Според него няма да може да се излезе от кризата без вдигане на данъците. Хората теглят кредите от банките, а при нас имаше милиарди спестявания, каза той и цитира данни от НСИ, които сочат, че положението в България е по-страшно от времето на фалита на КТБ и при Пламен Орешарски.

„Финансовият министър Асен Василев казва „Ние сме резервирали още през месец февруари газ“. Ама това „ние“ е частна фирма. Тези дори не се крият, че крадат чрез частни фирми“, каза още Борисов.

Той призова Корнелия Нинова да излезе и честно да каже, че изнасяме оръжие за Украйна и да спре да говори лъжи, че „Борисов иска да изнася оръжие“.

„Г-жо Нинова, вие сте на власт, а не Борисов. Излезте и честно кажете: Изнасяме оръжие за Украйна. Това го знаят и децата.“ – заяви лидерът на ГЕРБ.

Според него е пълна катастрофа за една държава, където още на третия месец се говори, че правителството ще падне всеки един момент.

„Който иска да управлява, да се хваща. Ако се случи веднага, в рамките на година-две, с тежки ограничения можем да се хванем и можем да възстановим държавата. Ако не – Терминал 2 и кой където види. Не мога да лъжа“, заяви Борисов.