Борисов за избора на Илиана Иванова: Това е оценка за нея и за партията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира на страницата си във Фейсбук избора на новия български еврокомисар Илиана Иванова. Ето какво написа той в социалната мрежа:

Огромната подкрепа, която получи кандидатът на ГЕРБ за български еврокомисар, е оценка за нейния професионализъм и за работата на партията в европейските институции.

На добър час, Iliana Ivanova!

С 522 гласа “за”, 27 – “против” и 51 – “въздържали се” Европейският парламент одобри Илиана Иванова за еврокомисар с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование, младеж и спорт, съобщи БНТ.

С гласуването в пленарна зала в Страсбург Европейският парламент приключва процедурата по избора на български еврокомисар. За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане в следващите дни.

Илиана Иванова ще бъде еврокомисар около година, до края на мандата на тази Европейска комисия. До сега тя беше българският представител в Европейската сметна палата, а преди това – евродепутат от ГЕРБ.

В Еврокомисията Иванова поема поста на Мария Габриел, която през май подаде оставка като еврокомисар, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.