Болната Анахид Тачева пропуска помена на сина си Митко Цонев

Анахид Тачева отново няма да долети от САЩ за годишнината от смъртта на своя син Димитър Цонев. На 23 август се навършват 6 години от внезапната кончина на журналиста, а причината майка му да не присъства, е влошеното й здраве. Докато в предходните години легендарната говорителка на БНТ не успяваше да си дойде заради рестрикциите и ограничените полети покрай пандемичната обстановка, сега ситуацията е далеч по-сложна.

Още преди 2 години се заговори, че Тачева страда от начална форма на деменция, но макар и хванато навреме, заболяването й се развивало с бързи темпове и тя вече почти напълно била загубила паметта си, разказват нейни роднини. Анахид дори трудно си спомняла имената на близките си хора, а синът й Митко бил напълно изтрит от съзнанието и и от дълъг период от време не обелвала и дума за него. Наследниците й смятат, че именно неговата внезапна и неочаквана смърт е причината тя да отключи деменция, а мозъкът й изтрил спомените със сина й като вид защитна реакция.

Тъй като от половин година насам състоянието на легендата на БНТ не е никак добро, се наложило най-малката й дъщеря Анахид, при която всъщност бившата говорителка живее в Щатите, да й потърси екип от специалисти, които да се грижат за нея. Въпреки че имало възможност да я настанят в социален дом за хора с подобен тип заболявания, където тя да е под денонощно наблюдение, роднините й преценили, че не искат да й причиняват допълнителен стрес. Затова намерили алтернатива, която била безумно скъпа, а именно – да наемат частен медицински екип, който да бди над нея 24/7, но в домашна обстановка.

81-годишната тв звезда преживя трудни години, които преобърнаха тотално живота й. След загубата на сина й, който бе покосен от масивен инсулт само на 56 години, дъщеря й Теодора направи два опита за самоубийство. Трагедиите я запратиха далеч от България, в САЩ, където тя се грижеше за внучетата си от най-малката си щерка, докато все още беше в състояние. Анахид не е стъпвала на гроба на сина си от повече от 3 години.

Панихидата на Митко Цонев на 26 август отново ще бъде организирана от неговата вдовица Мариана и децата му Деси и Димитър-младши. Преди броени седмици щерка му разкри, че е записала дебютната си песен в негова памет. Музикалният проект на Деси Цонева, която досега не е показвала певчески таланти, е съвместно с група „Акага”. Към песента, посветена на покойния журналист, вече има и видеоклип, който беше заснет на морския бряг край къмпинг „Арапя”. Именно на прибиране от морска ваканция към София през лятото на 2016 г. Димитър Цонев беше покосен от инсулт и беше между живота и смъртта 19 дни, преди да си отиде.