Божанков: Вече сме внесли предложение за 850 лв. минимална заплата

“Продължаваме промяната“ изразиха следната теза – те били изненадани кой предложил кандидатурата за председателя на НС, а те участваха в този председателски съвет с двама представители. Би трябвало да се информират един-друг надлежно какви решения са взети и да не бъдат така изненадани в зала“. Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков пред NovaNews във връзка с избора на Вежди Рашидов за председател на парламента.

„В тази ситуация последното нещо, което ни трябва, е атаки между политически партии и то доскорошни партньори“, коментира народният представител от левицата и допълни: „Нямам съмнение, че колегите не го правят нарочно, но това налива гориво в идеята за разграждане на парламентарния модел. Има кръгове в България и план, който върви в посока еднолична власт и президентска република, което смятам, че е най-лошият сценарий за страната ни“, категоричен е той и уточни, че ПП също сигнализират за опасна вълна от популизъм, която идва от партии като “Възраждане“.

„Нинова заяви, че ако до дни този парламент не започне да работи, от една страна държавата ще е без бюджет през зимата, а от друга страна отиваме на избори – това означава директно еднолична власт на служебен кабинет“, коментира още Божанков и допълни: „Тук чуваме тези и от близкото обкръжение на президента, че единственият изход е президентска република“, посочи Божанков.

Народният представител припомни за инициираната от БСП среща за рамката на бюджета, за да не се превърне той в предизборно наддаване и вълна от популизъм. „Това е опасно за държавата, защото може да ни вкара в такъв дефицит и разходи, че поколение българи след нас да плащат сметката. Получихме разбиране и започна диалог. Точно това трябва да направим в момента – инфлацията иска таван на цени на енергоносители, иска компенсации за потребители. Не на последно място – догодина, ако няма работещ парламент, който да приеме законодателни изменения, битовите потребители излизат на свободния пазар и ще плащат над пет пъти по-скъп ток. Това не трябва да го допускаме“, категоричен е той.

„Ние сме заявили, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, потвърди позицията на БСП Божанков и продължи:„Не мога да се съглася с това обявяване на коалиции, защото утре ще има други гласувания, по които партиите ще гласуват заедно, например ГЕРБ с “Продължаваме промяната“ за износ на оръжия. Абсурдно е някой да излиза и на база това да обявява коалиции“, обясни той и допълни, че да бъде избран най-възрастният народен представител за председател на парламента е тежък компромис.

„Асен Василев не е прав да обявява някаква коалиция на хартиената бюлетина“, заяви Божанков и даде пример с гласуване преди година на ДПС и “Демократична България“ за вдигане лимита за гласуване в чужбина извън ЕС: „Преценили са, че така ще вземат повече гласове. Тоест партиите следват някаква своя политика и не може на всяко едно гласуване някой да обявява коалиция“, смята той.

В това Народно събрание БСП има вече внесени няколко законопроекта и един от тях касае право на избор на избирателя дали да гласува с машина или с хартия. „Другите касаят данъчни облекчения за работещи семейства и повишаване на минималната заплата на 850 лв.“, каза още Божанков.

Previous post Мечтател със суперсила! На 21 години Иво Христов живее втори живот
Next post Нов вид измама – съобщения по месинджър от откраднат телефон