ТЕМИТЕ

Богдан Милчев за проверката на АМ „Тракия“: Вдигат пушилка, за да изхарчат още 300 млн. лв.

„На тази пресконференция се явиха двама министри, които на всички показват как хубаво са разкрили схема за 40 милиона. Само, че от тази далавера няма да има нито един наказан. Идеята е сега да обосноват как ще се изхарчат едни 300 милиона, за да оправят тази далавера ужким. Аз не им вярвам, защото преди месец и половина бях в кабинета на Шишков с моя екип, там беше и Захари Христов, ние от ИПБ настояваме за одит на пътища, които са построени не преди 10 години, а преди 2.

Намерихме лаборатория от Словакия, осигурили сме финансиране. Същата лаборатория, която сега казва, че има нарушения, преди 10 години е казала, че всичко е наред“, това заяви Богдан Милчев от Института по пътна безопасност пред „ЕвроДикоФ“ на телевизия „Евроком“ по повод брифинга на МРРБ и МВР за открити нарушения при строителство на лотове от АМ „Тракия“.

„Единственото е да вдигнат пушилка, за да могат да похарчат набързо 300 милиона“, потвърди тезата си той.

По думите му тези 300 милиона трябва да се дадат за много по-спешни пътни ремонти, отколкото за поправяне на АМ „Тракия“.

Той заяви, че умишлено не е направена проба на трасето в района Чирпан-Стара Загора, който бе ремонтирам съвсем наскоро, защото „веднага ще лъсне истината“, че и там има налице проблеми с изпълнението.

„Румен Радев ще е първият президент, който ще бъде свален с импийчмънт, защото рано или късно това, което върши, ще избие срещу него. Не може съветниците му да управляват държавата“, заяви той, визирайки казуса с назначения в едно от служебните правителства на президента за зам.-министър в МРРБ – Захари Христов, който се замеси в скандал с искане за подкуп.

„Ние сме в безпрецедентна транспортна криза“, категоричен бе Милчев.

По думите му Захари Христов е „инструмент в ръцете на хората, които са го инсталирали“, подчерта той.

„Съветници от Пловдив въртят цялата държава на едната си ръка и ни правят на маймуни всички“, каза още председателят на Института за пътна безопасност.

Пътната криза е сега, защото за първи път има институционална липса на поемане на отговорност за това, което се случва по пътищата. С моя екип ще направим искане към президента и премиера да ни дадат Държавната агенция за безопасност по пътищата, обяви Богдан Милчев пред „ЕвроДикоФ“.