Богдана Карадочева няма да си върне половин милион лева по делото за измама

Естрадната легенда Богдана Карадочева и съпругът ѝ Стефан официално олекнаха с половин милион, след като съдът прекрати заведено от тях дело за измама.

Според певицата и нейния съпруг те са били заблуждавани в продължение на 8 години от Златка и Атанас Миткови, че ще станат собственици на хотел „Зефир“ в курорта „Слънчев бряг“. Съдът оневинява семейство Миткови на първите две инстанции, а във вторник ВКС прекрати делото заради изтекла давност.

Карадочева и съпругът ѝ твърдят, че са измамени от Златка Миткова и Атанас Митков с 514 720 лева. Тричленен състав на ВКС обаче прие жалбата им за неоснователна, тъй като от нейното подаване е минал голям период от време.

Забавянето на производството се дължи не само заради здравословното състояние на един от подсъдимите, но също така и поради късното внасяне на обвинението за разглеждане в съдебно производство, както и заради пропуск на съдебния състав на Софийския градски съд, пише „Телеграф“.

Установено е, че подсъдимите са били предадени на съд за престъпление, извършено в периода от месец юли 1999 г. до 2007 г., като давностния срок по наказателно преследване започва да тече от датата на извършване на престъплението, а при продължаваните престъпления – от датата на последното включено в него деяние, отбелязват магистратите.

В заключение съдиите посочват, че делото е приключило с изтичане на 15 години от извършване на престъплението и последващите действия на Златка и Атанас Миткови.

„Следователно към 31.12.2022 г. срокът на давността за наказателно преследване е изтекъл, поради което, при изричното искане на подсъдимите за прекратяването на наказателното производство, по-нататъшното му разглеждане и решаване е недопустимо“, категорични са върховните съдии.