Бизнесменът Ваклин: Иванчева ми поиска подкуп, правеше го редовно

Бизнесменът Александър Ваклин, подал сигнала срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева заяви, че тя редовно му е искала подкупи. Българското общество трябва да прояви нетърпимост, но и смелост. Не само „Фейсбук“ нетърпимост, а реална нетърпимост, която се изразява в подаването на сигнали за престъпления към компетентните органи, ззаяви той.

„Модерното общество обича да е активно през анонимността на техния „Фейсбук“ профил. Трябва всеки един човек не само да публикува в социалните мрежи „Фейсбук“ и „Туитър“ какво му се е случило, а да отиде в прокуратурата, полицията и да пусне сигнал. Да свидетелства в съда, да даде показания, без да се отказва, за да има повече наказани престъпници“, призова Ваклин.

Той бе категоричен, че отново би извървял същия път, за да може виновните да получат своето наказание.

Бившият районен кмет на „Младост“ получи 6-годишна ефективна присъда по делото за корупция. „Усещането, след като научих за присъдата на Иванчева бе противоречиво. От една страна, голямо удовлетворение, че три независими съдебни състава признават обвиняемите тогава, а сега признати престъпници за виновни. Системата доказа, че работи в полза на обществото и хората. Тя ме защити като обикновен човек, който е част от обществото“, подчерта Ваклин.

Той призова да не се заиграваме с личната човешка драма на една престъпничка. „Всяка човешка драма е нещастие, но в крайна сметка и убиецът на пътя, който шофира пиян и убива хора и той е човек и има семейство. Трагедията и за двете семейства, но никой не поставя под съмнение необходимостта от наказание на престъпниците“, казва още Александър Ваклин.

Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева е осъдена да излежи 6 години затвор за корупция за изнудването на строителния предприемач Александър Ваклин и получаването на подкуп от 75 000 евро. На по 5 и 4 години ефективно са осъдени и Биляна Петрова, и Петко Дюлгеров. Решението на Висшия касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Десислава Иванчева вчера влезе в Сливенския затвор. Нейната защита е поискала от президента да бъде помилвана. Тя и нейните двама съмишленици бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който са пътували Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания бизнесмен Александър Ваклин.

Като кмет и заместник-кмет на „Младост“ Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването за строително разрешение.

Previous post Тийнейджър изнасилвач влиза за 6 години зад решетките
Next post Новата отстъпка от 1 лв. за горивата влиза до февруари