ТЕМИТЕ

„Биг Брадър“ гледа: Над 12 хиляди камери ни снимат на изборите

Повече от 12 хиляди устройства за видеонаблюдение ще осигури държавата за изборите на 2 април. По-малко от два месеца преди вота обаче все още няма яснота какви ще са устройствата, а това провокира критики към Министерския съвет от гражданския съвет към ЦИК.

„Всяка бюлетина се изважда от избирателната кутия, в която са поставени – една по една. И човекът, който го прави – членът на секционната избирателна комисия, би трябвало да огласява начина, по който е гласувано и да го показва“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. За устройствата ще отговаря Министерството на електронното управление.

„Трябва да обхванем всички секции в страната. Да осигурим звук и картина. Ще записват от момента на преброяване до края на този процес“, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Последните промени в Изборния кодекс задължиха вотът в страната да бъде заснет. Мотивът – гаранция за честността. Записът ще бъде пуснат след края на изборния ден, когато ще започне преброяването на бюлетините. „От 12 хил. секции близо 45% не са разположени в учебни заведения“, каза още министърът. Ще има и резервни устройства. Те ще бъдат сменяни на място при възникване на проблем в секцията. Преброяването ще се излъчва онлайн.