Бивш председател на НС: Следващите избори ще са най-късно до една година

Според бившия председател на Народното събрание (председател на 39-ото НС) следващите предсрочни парламентарни избори ще бъдат най-късно до една година, разкри бТВ.

„Винаги е важно председателят на НС да се стреми към едно съгласие между парламентарните сили, особено за важните неща. А тогава ние имахме това щастие през 2001 – 2005 г. в 39-ото НС, че имахме важна кауза, даже две – присъединяването към НАТО и към Европейския съюз.

Докато се разхожда в кулоарите на парламента, доц. Великов прави сравнение между политиците днес и от времето, когато е стоял на председателското място.

„Донякъде се принизи и ролята на парламентаризма и самото качество на депутатите намаля или пък това, което навремето при нас го имаше, чувството, че ние изпълняваме някаква важна задача за страната. Последните години такава свръхзадача като че ли няма“, коментира доц. Великов.

За физическите сблъсъци в пленарната зала, на които станахме свидетели на финала на 47-ия парламента, той казва: „Това е недостойно. Не се очаква нещо такова. Не бива така“.