Бившият ректор на УНСС загинал при катастрофа край Копривлен

Бившият ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Борислав Борисов е загинал при катастрофа завчера. Трагедията се разиграла около 13,56 часа в събота на пътя между местността Кавака и гоцеделчевското село Копривлен.

По първоначална информация е самокатстрофирал лек автомобил “Тойота Рав 4”, който се е обърнал в крайпътно дере. Загинал е 72-годишният водач на автомобила, съобщиха от полицията.

През септември Борисов трябваше да навърши 73 г. Професор е в Университета за национално и световно стопанство и ректор два последователни мандата (2003 – 2011). Бил е съветник на президента Георги Първанов. От 2001 до 2004 г. е депутат в 39-ото НС. Депутат е и в 43-ото народно събрание от 2014 до 2017 г. Удостоен е с почетния знак на президента на Република България.

През 1988 г. е удостоен с научната степен кандидат на икономическите науки (сега – доктор по икономика). Избран е за доцент през 1990 г. и за професор през 2004. Чете лекционен курс по „Интелектуална собственост“ и по „Управление на нематериалните активи“. Автор е на над 100 публикации.

Междувременно шофьор на лек автомобил почина при катастрофа на пътя Шумен-Търговище, съобщиха от пресцентъра на полицията в Шумен. Ударили са се товарен влекач и лека кола, инцидентът е станал на разклона между селата Градище и Черенча.

Сигналът за произшествието е получен около 3,40 ч., на мястото са били изпратени екипи на полицията, пожарната и „Спешна помощ“.

Медиците констатирали, че водачът на лекия автомобил е загинал на място. По първоначална информация той е навлязъл в съседната лента и така се е блъснал във влекача.