Безлов: Божков неслучайно беше монополист 20 години

„Имам съмнения, че бизнесът на Божков е толкова голям, защото е честен бизнесмен. Той е монополист от 20 години, това не е случайно. През всичките години силно е зависел от държавата. Рекетът се извършва през посредници и фирми, не става лично. Противните твърдения ми изглеждат като шега“. Това заяви за „Твоят ден“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него през 2015 година е имало удвоен оборот от хазарт спрямо 2008 година. „Вие отнемате това от обикновения човек и го разпределяте към монополист. Изведнъж се оказа, че сме номер едно в Европа, като харч на обикновения българин за хазарт“, посочи той. И допълни, че е политическият сблъсък е за смяната на ВСС. „В рамките на доброто му познаване е предположението дали ще сменят Гешев. Аз бих назначил друг главен прокурор, ако бях кукловод. Големият проблем е политическото договаряне, той е свързан със справедливостта“, подчерта Безлов.

По думите му заради предположението, че банкнотите от 500 евро се използват от престъпността, ЕС ги следи.

От своя страна адвокатът Людмил Рангелов смята, че Божков не е бил на процесуален разпит, а това е само събиране на информация. „Не се съмнявам, че парите са дадени за подкуп, защото всички събития изглеждат достоверно. От други мои клиенти ми е известно, че се рекетира бизнеса. До момента обвинението не е достатъчно обосновано, за да издържи в съдебна зала“, категоричен е той.