Бежанка от Украйна разказа за документалния абсурд в България

Бежанка от Украйна разкри абсурдите на българската администрация по приемането на жертви на военния конфликт. Ксения Бутова е на наша територия от няколко дни, като настоява да се сдобие с бежански статут, за да може да се установи у нас. Тя пристига от Варна, но въпреки че там има миграционен център, е принудена да пътува до София, за да стартира процедурата за себе си.

„Да, знаят за вход с виза тип „Д“, но там не са им дадени никакви инструкции, нито правомощия. Затова и трябваше да карам до София, за да стигна до приемателния център в „Овча купел“. Изглежда като общежитие с решетки на прозорците. На входа има само един чичко-пазач. След като пресякох двора, намерих служител. Трябваше да си нося валиден паспорт“, разказва тя. И описва стъпка по стъпка процеса, който трябва да се извърви и от нея, и от сънародниците й, които биха търсили закрила у нас:

Първо трябва да се попълни бланка, която задължително да е на български език. В помощ тук идват онлайн преводачите.

Необходимо е да се напише български телефонен номер за връзка, както и адрес. Не е ясно какво се случва с онези бежанци, които нито има къде да отседнат, нито разполагат с българска карта на мобилен оператор.

Следва предоставяне на копие от пасавана. От там нататък започва същинската регистрация, за която е необходимо присъствието на преводач, а такъв е твърде вероятно да няма в приемателния център в момента. „Имам късмета, че зная английски език, така че успях да говоря с директора на центъра по телефона и тя ми помогна да си осигуря преводач за няколко часа“, разказва Ксения.

Ако не го е сторила, е щяла да се принуди да се върне във Варна и от там да чака неизвестно дълго покана за събеседване в София.

По време на регистрацията бежанците се питат за роднини, образование, семейство… Всичко това се вкарва в база данните, а след това им се взимат и пръстовите отпечатъци за биометрията. След това им се издава „зелена карта“ със снимка в паспортен формат. А самият паспорт се отнема.

Тази регистрация позволява на бежанците да изберат личен лекар, както и да си отворят банкова сметка у нас. Самите банки според Бутова обаче не са наясно с правата им и отказват. Нейният опит от вчера е с 2 финансови институции у нас.

„След като ви дадат документа, нямате право да напускате страната, защото в противен случай губите статута си на бежанец“, уточнява Ксения.

Следва интервю, за което също трябва да се осигури заклет преводач. „Казват, че след него процедурата отнема между 3 и 6 месеца. И не е ясно дали решението на българските власти ще е разрешение или отказ от статут. Ако все пак обаче делото се влачи повече от 3 месеца, бежанецът има право да започне работа“, добавя още украинката.

Ако украинец реши да влезе в страната, без да иска бежански статут, той има право да остане до 90 дни, след което да поиска удължаване за още 90.

Previous post Шок! Иван от Добринище увиснал на въжето заради фатална гардеробиерка
Next post Войната в Украйна надува и цената на хляба заради житото