Баща иска проверка на Спешна помощ в Бургас: Синът ми спря да диша…

Софтуерният инженер Йордан Терзиев от Бургас е пуснал жалба до Изпълнителна Агенция „Медицински надзор“. Той иска да се извърши проверка защо екип на Спешна помощ отказва да прегледа детето му, което получава животозастрашаващ нощен пристъп, а линейката закъснява с 20 минути. По думите му в морския град липсва спешна педиатрична помощ.

„В 3.35 ч. синът ми спря да диша в съня си, при което се обадихме в 3.39 ч на Бърза помощ. През това време направихме всички реанимационни действия – инхалация, дадохме противоалергично лекарство, след което започна едно брутално ходене по мъките…“, разказа пред БГНЕС Йордан Терзиев. Той решава да чака линейката на улицата, за да не губи време екипът за ориентиране, като звъни на 112 през 5 минути.

„Въпросната линейка дойде най-накрая след 20 минути. В документите са отбелязали, че са направили преглед, но такъв нямаше. Просто линейката като дойде екипът не слезе от нея, свалиха си стъклото, шофьорът даже ми се скара защо детето не чака на улицата. В този студ в 4 часа, попитах!? Никой не се заинтересува как е в момента детето, ако имаше нужда от спешни реанимационни действия, това дете щеше да бъде загубено“, разказв бащата.

Председателят на синдиката на ЦСМП в Бургас Климентин Милчев коментира, че понякога забавянето идва от тел. 112: „Ние нямаме педиатрични екипи в Спешна помощ в Бургас. Ние изпълняваме един вид транспортна дейност. Отиваме, приемаме детето в линейката и го транспортираме по най-бързия начин в детски педиатричен спешен кабинет. От тел. 112 докато пристигне адреса при нас минават понякога 10-15 минути, там се крие основният проблем, не мисля, че наш екип се е забавил с отиването на адреса“, сподели Милчев.

Бащата им показва протокола, който според него е фалшифициран.

„В протокола пише, че линейката е била 3.55 ч. на адреса. Как така, като аз се обадих в 3.59 ч. Освен това пише, че честотата на дишане на сина ми е между 10 и 24. Как я измериха, като детето въобще не беше прегледано!?“, разказва Йордан Терзиев.

Д-р Христо Нинов от ЦСМП Бургас казва, че всички линейки са оборудвани и се учудва, че детето не е било прегледано. “Ние сме реанимационен екип. Лекарят задължително трябва да слезе с реанимационната сестра, със спешните чанти. Линейките ни са оборудвани с всичката необходима апаратура. Може да се направи интубация, кислород, дефибрилация, зависи какво е състоянието на детето“.

Бащата е изискал от МВР да му предоставят записите от уличното видеонаблюдение, където предполага, че ще се види как спешният екип отказва да слезе от линейката и да прегледа детето. Настоява и за проверка на случая от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

От ръководството на Спешна помощ в Бургас отказаха коментар, не били запознати със случая, съобщава БГНЕС.

Previous post Гурбетчия намери цаката на инфлацията: Купих си апартамент и кола, и парите…
Next post Суперзвездата Лионел Меси се завърна в Барселона