Балон! 1200 евро на кв. метър за жилище в София

Средната цена на жилищата в София нарасна до 1200 евро/кв. м, показват данни на компания за недвижими имоти. Година по-рано апартаментите струваха средно по 1115 евро/кв. м. Това представлява ръст от 7,6% в рамките на година. Оказва се, че въпреки кризата и пандемията от Covid-19 имотите са поскъпнали повече, отколкото през предходните години.

Всъщност, именно заради пандемията нарасна желанието на хората да живеят в по-големи жилища. А политиката на централните банки за поддържане на ниски лихвени проценти доведе до желанието на хората да инвестират спестяванията си в имоти. Повишеното търсене на имоти от хора, които искат да живеят в тях със семействата си, както и от инвеститори, доведе до нарастване на цените на жилищата. През миналата година пазарът на имоти беше интензивен и на моменти дори еуфоричен, като голяма част от търсенето остана неудовлетворено, коментираха брокери.

Средната цена на купените апартаменти в столицата през последните месеци нарасна до 116 750 евро, при 100 260 евро година по-рано, показват данни на компанията. От една страна това се дължи на поскъпването на имотите и повишението на цената на кв. метър. Освен това повечето купувачи се насочват към по-големи жилища, което също води до нарастване на средната цена на сключените сделки, пише „Труд“.

Жилищата обаче стават все достъпни благодарение на повишаването на доходите на хората. Средната работна заплата в София нараства по-бързо от поскъпването на жилищата и вече надминава 2000 лв. За година заплатите в столицата са нараснали с около 14%. В резултат коефициентът на достъпност е 1,1. Т. е. с малко повече от една месечна заплата човек може да купи 1 кв. м жилищна площ в София. Това поставя достъпността на жилищата на много добро ниво.

Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от сделките с жилища в столицата. Сделки продължават да се сключват активно от най-ранен етап на изграждане на сградите, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор на апартаменти стават по-ограничени.

Сред най-предпочитаните квартали остават южните и източните райони на София, но купувачите са склонни да отделят внимание и на други зони, където има ново строителство с по-ниски цени.

Previous post Христо Монов: Вече има българи с психични проблеми заради войната
Next post Почетино скочи на съдиите: Това е позор! Няма как да си мълчим!