Байдън: Русия не може да изтрие суверенна държава от картата

Американският президент Джо Байдън каза в изявление, че приетата с голямо мнозинство резолюция на ООН, която осъжда анексирането на украински територии от Русия, е послание към Москва, че не може да изтрие суверенна държава от картата, предаде ДПА.

„Днес по-голямата част от света – държави от всеки регион, големи и малки, представляващи широк спектър от идеологии и правителства – гласуваха в защита на Хартата на ООН и осъдиха незаконния опит на Русия да анексира украинска територия със сила“, каза Байдън.

„Залогът в този конфликт е ясен за всички – и светът изпрати ясно послание в отговор: Русия не може да изтрие суверенна държава от картата. Русия не може да променя границите си със сила. Русия не може да заграбва територията на друга страна като своя“, добави той.

Той допълни, че светът е по-решен и по-обединен от всякога да потърси отговорност от Русия за нейните нарушения. Общото събрание на ООН вчера осъди неотдавнашния ход на Русия да анексира Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Източна Украйна. Резолюцията беше одобрена със 143 гласа, срещу 5 „против“ и 35 въздържали се.