Асен Генов: Радев трябва да бъде държан отговорен за разединението

Президентът очевидно за пореден път доказа, че има собствена политическа програма и тя се различава от това, което би трябвало да бъде. При срещата си със Зеленски той демонстрира, че има собствен поглед към международната и вътрешната политика. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът и политически анализатор Асен Генов.

Той говореше като премиер. Въпросът е, че ако Радев иска да говори като партиен лидер, единственият път е през оставка и да участва в изборите. Като президент е длъжен да се съобразява, че България е конституционна република.

Президентът иска да покаже собствен политически профил. Може би си припомня думите на Йотова, че ако се отклони от пътя на партията, тя няма да му го прости. Президентът няма право да обезсмисля решения на НС.

Аз не мога да допусна, че неговият екип, хората, които са дали точките, по които Радев да се изказва – той четеше от нещо, за разлика от Зеленски, който просто си водеше бележки, за да има какво да отговори – не мога да си представя, че имайки срещу себе си лидера на една държава, която вече 500 дни води война с Русия, че тези подмятания за конфликт – само дето не каза специална военна операция – няма да предизвикат съответния отговор. И Зеленски му даде отговора, който се очакваше.

Радев искаше просто да каже неща за своята публика в България, вероятно и с деликатен, свенлив поглед към Москва.

„Искам да се говори за мир“, казва Радев. „Няма военно решение на конфликта.“ За генерал подобна логика е странна. Самата идея, че през подкрепата за Украйна не се върви към мир, е абсурдна. Ние казваме на Украйна да приеме агресията като легитимно средство. И това каза Зеленски – „Ако Путин дойде в България, какво ще кажете?“

Радев трябва да бъде държан политически отговорен. Отправя двупосочни послания, че властта в България не е сигурна. Вместо да заеме ролята на тежката компромисна фигура, той отправя послания към света, че страната е разединена.

Убеден съм, че в Украйна знаят кой е Радев и функцията му в политиката. Критични статии в Украйна имаше не една и две. Това, че идвайки в София, в Братислава и Турция – трябва да благодарим за държавния ПР на България.

Зеленски знае много добре, той се е готвил за политиката, а не за шоубизнеса. Той владее публиката, винаги е в съзнание за това. Той задължително се снима с войниците на фронта. По-важно е това – той умее да играе за публиката. Да говори просто, структурирано с ясни тези. Структурира отговорите с няколко аргумента. Важно е да чуем какво каза той.

Президентската теза и на политици от БСП и „Възраждане“ – „Ние сме за неутралитет“, е послание, че сме за агресора.

Украйна е гарант на сигурността в Европа. Ще бъде акцентирано върху нуждата от дългогодишна подкрепа за Украйна, интегриране със стандартите на НАТО, чадър от сигурност върху Украйна. Във Вилнюс ще бъде предложена стройна система от взаимодействие между НАТО и Украйна.

Previous post Сред народа: Нинова се накипри с тоалет за 1700 лева на Празника на черешата
Next post Бащата с балона: Гръмна 3 пъти, огнени кълба разтопиха късите ми панталони