Асен Василев връща 20% ДДС за кръчмарите от 9 в Covid-пандемията

В новия проектобюджет за следващата 2024 година е предвидено да се върне нормалната ДДС ставка от 20% на ресторантьори и хотелиери, свалена по време на ковид пандемията на 9%. Това обяви финансовият министър Асен Василев, след като взе участие в среща с Българо-американската търговска камара.

„Разработили сме серия от промени в данъчното облагане, които ще бъдат качени за обществено обсъждане днес или утре, като основните промени са свързани с европейски директиви, глобалният данък за големи компании, който трябва да влезе в сила от 1 януари. Освен това и прецизиране на някои текстове, свързани с режимите на събираемост. Иначе някакви драматични промени в данъчните ставки няма“, каза финансист номер едно.

Единствено е предвидено връщане на данъчната ставка на предковидните нива, т.е. 20%, за ресторантьори и хотелиери.

„Имахме разговор миналата седмица с ресторантьорския бизнес, те казаха, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, за повишаване на осигурителните прагове на работниците над минималната работна заплата. Което можем да обсъдим и да видим – какъв ще бъде ефектът и ако той е по-голям от вдигането на ДДС ставката, можем да оставим и 9%“, отвори врата за диалог Василев.

И посочи времевият диапазон – има месец за обсъждане на бюджета, респективно това е и времето, в което ресторантьорите имат шанс да покажат на държавата, че са изсветлили доходите си и че има смисъл ДДС-то да остава 9%.

Малко по-късно от Министерството на финансите съобщиха, че са публикувани за обществено обсъждане законопроектите за изменение и допълнение на данъчните закони – Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, Закон за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.

По повод новината на Асен Василев за ставката, ГЕРБ-СДС се обявиха против връщането на 20% ДДС върху храната и безалкохолните напитки и хотелското настаняване, обявиха депутатите на брифинг в парламента.

„Това е нещо, което ние няма как да подкрепим, поради факта, че сме поели ангажименти към нашите избиратели и няма как да ги излъжем. Още повече такива еднолични решения от страна на министъра на финансовия министър без съгласуване с ПП ГЕРБ за нас са абсолютно недопустими“, каза Десислава Трифонова от партията.

Previous post НАП спря над 150 незаконни сайта за онлайн залагания
Next post Ще стигаме от София до Пловдив само за час с влак