Асен Василев: Българите бяха категорични – искат си ГЕРБ

Гражданите направиха много ясен избор – ясно казаха, че предпочитат начина на управление на ГЕРБ. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Според 100% обработени протоколи на ЦИК „Промяната“ завърши на второ място на изборите с 20,20% от гласовете.

Той изключи възможността за коалиция с ГЕРБ поради две причини: „Промяната“ иска значително по-социална политика от тази на ГЕРБ, както и безкомпромисна политика по отношение на върховенството на закона.

„Обща парламентарна група с ДБ ще е подмяна на вота на гражданите. Смятам, че единственият начин като страна да тръгнем напред, е да излезем да гласуваме и ясно да заявим в каква посока искаме да тръгне страната“, каза още той. И припомни, че миналата година са имали точно толкова депутати, колкото се очертавали и за ГЕРБ сега – около 67.

На въпрос дали има обстоятелство, което да промени решението да не се разговаря с партията на Бойко Борисов, бившият финансов министър заяви, че когато хора от ГЕРБ, срещу които има разследвания, се оттеглят. И допълни, че ще приемат втория мандат, в случай че от ГЕРБ не успеят да съставят правителство.

„Оттук нататък отговорността е на този, на когото гласоподавателите са гласували доверие“, каза още той.

По думите на Асен Василев най-голямата грешка ПП да не спечелят изборите е, че не са успели да разкажат тяхната визия за България.

„Съответно избирателната активност беше ниска и хората, които миналия път ни подкрепиха, не излязоха да ни подкрепят“, обясни той.