Арести заради коронавируса на Ердоган и жена му

Екипи на отдела за борба с киберпрестъпността към Главната Дирекция по сигурността са засекли в социалните мрежи „провокационни споделяния“ във връзка със заразяването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му с COVID-19.

Установени са били имената и адресите на общо 31 потребителя на акаунти с подобни споделяния. За 8 от тях е било издадено прокурорско решение за задържане.

Засега са арестувани петима, показват данните на Отдела за борба с киберпрестъпността. Няколко послания били изпратени от акаунти, чиито адреси се намират в чужбина.

Не се публикува съдържанието на посланията, но според някои медии съдържали клетви и злобни изрази по отношение на президента и съпругата му.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че „тези, които проклинат и обиждат нашия президент, са лишени от цивилизационни ценности и минимални човешки качества, те са арогантни и невежи“.

Междувременно турският президент Ердоган съобщи в личния си акаунт в Туитър, че и той и съпругата му прекарват с леки симптоми заболяването и се чувстват добре, както и че той самият продължава да работи от дома си. Преди това Ердоган пак в Туитър съобщи, че двамата са заразени с варианта Омикрон.

Previous post Сигнал: Липсват лекарства за онкоболни
Next post Лавини убиха девет души за три дни в Австрия