„Алфа рисърч“: 60% от българите смятат ареста на Борисов за пълен провал

34,4% отчитат като успех за правителството в борбата срещу корупцията арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. 60,9% обаче се съгласяват с твърдението, че това е провал на МВР, защото извършва арести без доказателства. Това показва специално социологическо проучване на „Алфа рисърч“ за „Референдум“ на БНТ.

„В началото на протестите преди 2 г. проучване на „Алфа рисърч“ показа, че около 2/3 ги одобряват, а малко над 30% не ги одобряват, каза социоложката Боряна Димитрова, управител на агенцията в предаването „Референдум“ – Сега картината е обратната. Ако попитаме тези хора, вероятно ще кажат пак, че одобряват протестите преди 2 г., но има някакъв дефицит. Реакцията на общественото мнение явно е че моделът „Бойко Рашков“ не може да разгради модела „Бойко Борисов“.

За резултатите от проучването за последствията от арестите Боряна Димитрова обясни: На първо място, виждаме сплотяване на ГЕРБ. Този процент е много по-висок отколкото електоралната подкрепа за ГЕРБ. Второ – засилване на войната между институциите. Един фундаментален въпрос, който показва, че ефективна борба срещу корупцията не може да се води, ако има тотален разрив между институциите, смята социологът.

53% от участниците в допитването смятат, че конфронтацията между управляващи и опозиция няма да доведе до предсрочни избори тази година.

Не предсрочните избори, а върховенството на закона е във фокуса на вниманието. България трябва да удържа не европейското си членство, а европейската си принадлежност, категорична е Боряна Димитрова.

Според проучването обществото поставя средна оценка добър 3,57 на управлението на коалицията.

Очевидно има неудовлетворителни резултати в доста направления. Има обаче и очаквания за бъдещи постижения на това правителство. Тоест – зависи какво следва оттук нататък за правителството, дали в тази ситуация то ще може да продължи по по-успешен начин, обясни Боряна Димитрова.