Адв. Рангелов: Причините за ареста на Борисов са чисто политически

Какво се случва седмица след ареста на бившия премиер Бойко Борисов и неговите приближени? Продължава ли войната между прокуратурата и МВР? Независимо ли е обвинението в България и колко вижда и съди Темида? Чувството за безнаказаност и презумпцията за невинност.

Коментар по темата направи в предаването „Законът и Темида“ адв. Людмил Рангелов, експерт по наказателно право:

„Публичната информация, която постоянно ни залива, рефлексите на събитията са толкова много, че човек трудно може да си даде сметка колко са дълбоки. Самите действия по задържането компрометираха организаторите, защото чисто формалните нарушения бяха прекалено много, за да се получи реално някакъв резултат. Като се започне, че изкуствено въведоха условието „неотложност“, за да проведат претърсванията, изземванията и разпитите на някои свидетели, като минем през некомпетентния орган, който ги извърши, и стигнем до по същество необоснованото задържане за 24 часа на лицата.

Ако говорим за изнудване, като за намерението на разследващите да се повдигне обвинение точно за такова престъпление, то е ясно, че изнудването е извършвано от хора, които имат качеството на министър-председател към оня момент, и съответно извършваните престъпления могат да бъдат разследвани единствено и само от следовател.

Моето мнение е, че г-н Борисов е избрал да посочи като основание за своя арест това, че ГЕРБ е съгласен да се окаже военна помощ за Украйна, защото много добре знае, че така би получил подкрепа и разбиране и от външни международни фактори. Най-вероятно реалната причина не е такава. Вероятно г-н Рашков и г-н Петков, които поемаха публични обещания, че борбата с корупцията ще бъде безпощадна и на най-високите нива, с оглед на изтичането на 100-те дни от встъпването на правителството в длъжност, за да могат да покажат пред обществото един много ефектен резултат. Ефектните резултати обаче се подготвят бавно, трудно, с мисъл и с много предварителен анализ на възможните грешки, на възможно неочаквано развитие на ситуацията – всичко това беше пропуснато и направено прибързано и компрометираха едно досъдебно производство, което би могло да се развие по друг начин.

Очевидно причините за ареста не са били чисто фактически правни, а силно политически. Не мога да оценявам каква точно политическа цел са преследвали, но личи, че тя доминира над всички други цели.“

Според адв. Рангелов с тези действия сме се отдалечили от спазването на върховенството на закона. Той се опасява, че с този провал много повече се ограничава възможността за събиране на сериозни доказателства. „Но нищо не е затворено, досъдебното производство продължава, надявам се да се намерят сериозни хора, които да работят интелигентно, мотивирано и умно, и да имат усет към доказателствата, за да започне действителната борба с корупционните практики у нас.“

Юридическият експерт е категоричен, че трябва да се сложи край на това обилно публично обсъждане на досъдебни производства и въобще на наказателни производства – „нито гражданите получават някаква обективна информация, нито такова прекалено говорене помага срещу борбата с престъпността.“

Какъв отзвук ще даде коментарът, че арестите са незаконни и правителството се опитва да унищожи опозицията в България, на евродепутатите от ЕНП по повод задържането на Борисов, за фалшивите новини и езика на омразата, за необходимите действия при условия на неотложност, за грешките и нарушенията на органите на МВР, за отношението на Прокуратурата по този случай, и дали има война между тези институции, може ли Прокуратурата да разпитва Божков онлайн и при какви условия – чуйте повече от звуковия файл.