Авиокомпаниите с предупреждение: Поскъпването на билетите е неизбежно

Разходите за въздушен транспорт се очаква да се увеличат тази година, тъй като авиокомпаниите са изправени пред нарастващи режийни разходи, заяви пред BBC британският шеф на авиокомпанията Air France-KLM.

Според Фахми Маджуб, ръководената от него авиокомпания има значително по-високи разходи за горива и летищни такси, а в резултат на това повишението на цените на билетите е „доста неизбежно“. С облекчаването на правилата за пътуване и нарастването на търсенето от авиокомпанията призоваха хората във Великобритания да резервират полетите си отрано.

Авиопревозвачът вече отчита по-голямо търсене за Великден и за летния сезон. „Увеличението на разходите за живот е много конкретен въпрос за много домакинства, но и за авиоиндустрията. По тази причина мисля, че има очаквания, че билетите ще поскъпнат и смятам, че съветът, който имаме към пътниците, е просто да планират пътуванията си по-рано, за да могат да избегнат тези увеличения на цените.“

Цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 г. вследствие на опасенията, че евентуална инвазия на Русия в Украйна може да повиши цените на пазара. Цената на сорта Брент достигна 95.56 долара за барел, като преди година беше на ниво от под 65 долара.

Повишаващата се цена на петрола се отрази на всичко – от сметките за отопление до цените на бензина, а Махджуб казва, че цената на самолетното гориво също нараства рязко. Това не е първата авиокомпания, която предупреждава за повишение на цените. Миналата година авиопревозвачът Ryanair и туроператорът TUI прогнозираха, че цените за сезона на почивките ще са по-високи, в сравнение с 2019 г.

От KLM обявиха, че ще спрат да обслужват полети до Украйна на фона опасенията, че Русия се готви да нахлуе в страната. Германската Lufthansa също обмисля временно спиране на полетите.

Previous post Как заспал шофьор оцеля по чудо на горящия кораб
Next post Зрителите съсипаха от критики новото шоу „Ергенът“, по-добре да се казва „Горкия човек“